Chiropractie

Wat is chiropractie?

Chiropractie is met name bekend van het behandelen van nek- en rugklachten, maar wat veel mensen niet weten is dat een chiropractor het hele lichaam behandeld. Dus ook spieren en gewrichten buiten de wervelkolom. Iemand kan bijvoorbeeld lage rugpijn hebben wat veroorzaakt wordt door een enkel of heup die niet goed beweegt. Dan zal de chiropractor ook dat gewricht mee behandelen om het functioneren van het hele bewegingsapparaat te bevorderen. Een chiropractor kijkt dus naar het lichaam als één geheel.

Behandeling

Tijdens de behandeling maakt een chiropractor vaak gebruik van druktechnieken, zogenoemde manipulaties, om de gewrichten soepeler te laten bewegen. Als aanvulling op de behandeling worden specifieke oefeningen en persoonlijke adviezen gegeven, hierdoor wordt het lichaam veerkrachtiger. Dit verkleint de kans op terugkerende problemen.
 

Opleiding

Een chiropractor is een universitair geschoolde zorgprofessional gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Momenteel is de vijf-jarige studie tot chiropractor alleen in het buitenland te volgen. De meeste chiropractoren in Nederland hebben de studie in Engeland of in de Verenigde Staten gevolgd.

Welke klachten behandelt een chiropractor?

Wat

Chiropractoren behandelen klachten voortkomend uit het bewegingsapparaat. Dat zijn bijvoorbeeld spieren en gewrichten, maar ook het zenuwstelsel speelt hierin een rol. Ze helpen met het herstellen van de balans en de normale bewegingsfunctie van het lichaam.
 

Verscheidenheid

De verscheidenheid aan klachten die een chiropractor kan behandelen is groot. Denk hierbij aan rug- en nekpijn, hoofdpijn, duizeligheid (BPPD), bekkenproblemen, hernia klachten, schouder- en heupproblemen en klachten in de armen en/of benen. Ook problemen gerelateerd aan bijvoorbeeld zwangerschap, het kaakgewricht, artrose (slijtage) en sportblessures kunnen behandeld worden.
 

Voor iedereen

Chiropractie is geschikt voor alle leeftijden, van baby's en kinderen tot en met de oudere populatie. Een behandeling bij de chiropractor kan ook bijdragen aan het behalen van persoonlijke bewegingsdoelen. Bijvoorbeeld weer met de kleinkinderen naar de speeltuin wandelen of het optimaliseren van sportprestaties.

Veel voorkomende klachten

Rugklachten

Bijna iedereen krijgt wel eens te maken met pijn in de rug. In heel veel gevallen zijn deze klachten onschuldig, maar ze kunnen het dagelijks leven wel behoorlijk beïnvloeden. Dat begint 's morgens al met opstaan en aankleden; probeer de sokken maar eens aan te doen met lage rugpijn. Pijn in de rug kan belemmeren in het staan en lopen, maar ook tijdens het zitten kan de rug pijn doen. Kortom, de beperkingen die men ondervindt zijn divers.

 

In veel gevallen is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de pijnklachten. Dat komt omdat klachten vaak opstapelen. Mogelijke oorzaken zijn een verkeerde (werk)houding, verkeerde buk- en tiltechnieken, langdurig zitten, te weinig lichaamsbeweging en langdurig dezelfde beweging uitvoeren.

 

Door gewoontes en bewegingspatronen te bespreken en te analyseren komen we vaak tot de kern van het probleem. Binnen de chiropractie kijken we daarbij naar het lichaam als één geheel. Een enkel die niet goed beweegt kan klachten hoger op in het been of in de lage rug veroorzaken. Als de boven rug heel stijf is, kan dat voor een pijnlijke nek zorgen. Een chiropractor kijkt verder dan alleen de plek waar de pijn zit, hierdoor kunnen klachten effectief worden aangepakt.

Nekklachten

Net als rugpijn komen nekklachten veel voor in Nederland, zowel bij volwassenen als bij jongeren en zelfs kinderen. Houding speelt vaak een grote rol, zeker nu we steeds vaker ineengedoken achter de laptop werken en in de pauze op onze telefoon scrollen. De nek, bovenrug en schouders worden hierdoor stijver en kunnen minder goed functioneren. Ook na een auto-ongeluk kunnen nekklachten ontstaan door stijfheid in de spieren en gewrichten van de nek.

 

Nekproblemen kunnen vervelende klachten veroorzaken. Denk hierbij aan: pijn, stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in de handen. Gelukkig kunnen deze klachten met de juiste behandeling en adviezen goed verholpen worden.

 

De behandeling wordt aangepast op de persoon, hierbij wordt onder andere gekeken naar de medische geschiedenis en het ontstaan van het probleem. Vanzelfsprekend worden klachten die veroorzaakt zijn door een zwaar auto-ongeluk anders behandeld dan bijvoorbeeld milde klachten die ontstaan zijn door een verkeerde werkhouding. Hierdoor blijft de behandeling voor iedereen veilig.

Hoofdpijn en migraine

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn. Spanningshoofdpijn en migraine zijn het meest bekend. Maar hoofdpijn kan bijvoorbeeld ook door het kaakgewricht en de omliggende spieren komen. Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die voortkomt uit de kleine gewrichtjes in de nek.

 

Hoofdpijn is complex en kent vele oorzaken. Voor het behandelen van hoofdpijn is het belangrijk dat alle facetten besproken worden en dat de mogelijke oorzaak achterhaald wordt. Dit doet een chiropractor met behulp van een uitgebreid vraaggesprek en onderzoek. Op basis daarvan wordt een behandelplan opgesteld waarbij vaak de gehele wervelkolom behandeld wordt. Hierdoor verbetert het functioneren van het hele lichaam, en dus ook het probleemgebied.

 

In het geval van migraine ligt het iets ingewikkelder. Migraine kent in veel gevallen bepaalde triggers, bijvoorbeeld alcohol, stress en hormonale schommelingen. Aan de triggers kan vaak niet veel gedaan worden, maar door de spieren en gewrichten in de nek en bovenrug soepel te houden kan de frequentie en intensiteit van de migraine verminderen.

Hernia

Veel mensen schrikken als ze horen dat ze een hernia hebben. Ze denken dat ze geopereerd moeten worden of dat ze voor altijd pijn blijven houden. Voor een groot gedeelte van de mensen met een hernia is dat niet waar, de meeste hernia’s herstellen spontaan. Uit onderzoek blijkt ook dat veel mensen een hernia hebben zonder dat ze daar ooit klachten van ondervinden.

 

Als een hernia wel klachten geeft komt dat doordat de tussenwervelschijf uitstulpt en tegen een zenuw in de nek of rug aandrukt. Dit kan een felle uitstralende pijn naar een arm of been geven, daarbij kunnen ook tintelingen, een doof gevoel en krachtverlies ontstaan. In veel gevallen is de pijn in de arm of het been heftiger dan in de nek of de rug.

 

De chiropractor kan ervoor zorgen dat de druk op de zenuw afneemt, door spieren en gewrichten rondom het probleemgebied te behandelen. Hierdoor krijgt de zenuw weer meer bewegingsvrijheid en neemt de irritatie van de zenuw af. Dit kan het totale herstelproces versnellen.

Artrose

Artrose is een normaal onderdeel van het ouder worden, net als rimpels en grijze haren. Het komt dus veel voor en niet iedereen heeft er last van. Als artrose wel klachten geeft, is dat vaak in de vorm van pijn en gewichtsstijfheid. De stijfheid kan zich uiten in de vorm van opstartklachten bij het opstaan ‘s morgens of na een periode van rust. De gewrichten kunnen wat opzwellen en warmer aanvoelen.

 

Helaas kunnen de veranderingen die veroorzaakt worden door artrose niet ongedaan gemaakt worden. Maar er is in veel gevallen gelukkig wel verbetering mogelijk. Door te kijken naar de manier van bewegen en de knelpunten te behandelen kunnen pijn en stijfheid verminderen, hierdoor neemt de bewegingskwaliteit toe. Door niet alleen te kijken naar het gewricht wat problemen geeft, maar ook naar de omliggende gewrichten, kan chiropractie een effectieve behandeling blijken om de klachten te verminderen.

Sport en blessures

Tijdens het sporten is het belangrijk om soepel te kunnen bewegen. Als spieren of gewrichten stijf zijn liggen blessures op de loer. Tijdens het sporten vraagt men veel van het bewegingsapparaat. We willen nog even aanzetten om de berg op te fietsen of snel die moeilijke bal spelen. Het is dan fijn als het lichaam optimaal kan presteren.

 

Binnen de chiropractie kijken we naar het lichaam als één geheel. Een enkel die niet goed beweegt kan klachten hoger op in het been of in de lage rug veroorzaken. Als de bovenrug heel stijf is, kan dat voor een schouderblessure zorgen. Een chiropractor kijkt verder dan alleen de plek waar de pijn zit, hierdoor kunnen klachten effectief worden aangepakt.

 

Door sport-specifieke bewegingen te controleren en te corrigeren met behulp van oefeningen kunnen niet alleen klachten verminderen, maar ook prestaties verbeteren. Chiropractie is geschikt voor zowel top- als amateursporters en zowel beginners als gevorderden.

Klachten tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in het lichaam. Door de groeiende buik verandert de houding en gaat men anders bewegen. Door andere bewegingspatronen kunnen er klachten ontstaan in spieren en gewrichten. Er wordt vaak gedacht aan bekkenklachten, maar ook lage rugpijn, pijn in de bovenrug en nek- en hoofdpijn kunnen hierdoor ontstaan.

 

Om het lichaam voor te bereiden op de bevalling komen er al vroeg in de zwangerschap hormonen vrij, deze hormonen zorgen ervoor dat het lichaam soepeler wordt. Tijdens de bevalling is dit heel handig, maar tijdens de zwangerschap kan het ook klachten geven. Denk hierbij aan bekkeninstabiliteit.

 

Chiropractie kan helpen bij lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap door stijve gewrichten soepel te houden en andere gewichten meer stabiliteit te bieden. De behandeling is veilig voor zowel de moeder als de baby en kan in ieder stadium van de zwangerschap plaatsvinden.

Baby's en kinderen

Zowel baby’s als kinderen kunnen veilig door een chiropractor behandeld worden. Er worden speciale lichte technieken gebruik die geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. Er wordt vaak gedacht dat er met de spieren en gewrichten van een baby niet veel mis kan zijn. Tijdens de zwangerschap, maar vooral tijdens de bevalling komt er veel druk op het lichaam van de baby te staan. Hierdoor kan een jonge baby vlak na de bevalling al klachten hebben.

 

Klachten bij baby’s kunnen herkend worden aan bijvoorbeeld een voorkeurshouding, overstrekken, voedingsproblemen, onrust/veel huilen, gebalde vuistjes, naar de oren grijpen en asymmetrische bewegingen. Soms komen problemen pas aan het licht als het kindje moeite heeft met nieuwe bewegingen. Denk hierbij aan omrollen, zitten, kruipen, staan en lopen.

 

Ook als kinderen wat ouder zijn kan er tijdens het spelen wel eens wat misgaan. Ze vallen van de trampoline af of ze struikelen over hun eigen voeten. Vallen is onderdeel van de motorische ontwikkeling, maar het kan natuurlijk een keer voorkomen dat ze ongelukkig vallen. Ze kunnen dan op een verkeerde manier gaan bewegen. Daarom is het ook voor oudere kinderen goed om af en toe nagekeken te worden door de chiropractor.

Twijfelt u of uw klachten behandeld kunnen worden?

Neem dan gerust contact met ons op. We zullen dan samen kijken of we u kunnen helpen.